Sosyal Medya

Güncel

Yıldıray Oğur: O binbaşı ihbar için neden MİT’e gitmişti?

İyidil’in TSK’daki kariyeri oldukça dikkat çekici. 20 yıldır Ankara’da ve karargahta bulunan İyidil, ordudaki atamalarda en etkili pozisyon olan Personel Daire Başkanlıkları’nda çalışmış. 2012 yılında Korgeneralliğe getirilen İyidil, önce Kara Kuvvetleri ardından 2014’e kadar da Genelkurmay Personel Daire Başkanı olarak ordudaki terfi ve atamalarda en kritik kararların altında imza atmış.



Yıldıray Oğur - KARAR

Bugün Ankara’da ilginç bir darbe davası görülmeye baÅŸlanacak. Ama Akıncılar ve diÄŸer darbe davalarının yanında epey küçük ölçekli bir dava olduÄŸundan muhtemelen çok az sayıda muhabir bugün duruÅŸma salonunda olacak.

Çünkü bu iddianamede sadece yedi sanık var. Sanıklar EDOK olarak bilinen Kara Kuvvetleri Komutanlığı EÄŸitim ve Doktrin Komutanlığı’na baÄŸlı iki korgeneral, bir tümgeneral, iki tuÄŸgeneral, bir albay ve bir binbaşı. Ama bu darbe sırasında EDOK’ta iÅŸlenmiÅŸ suçlar hakkında bir iddianame deÄŸil. EDOK Komutanı olan ve darbeden sonra ilginç bir ÅŸekilde istifa eden Orgeneral Kamil BaÅŸoÄŸlu’nun kaçırılmasıyla ilgili ayrı bir iddianame var örneÄŸin.

Bu dar kapsamlı iddianamenin merkezinde iddianamenin bir numaralı sanığı olan bir korgeneral var; EDOK’a baÄŸlı dört komutanlıktan biri olan Muharebe ve Muharebe Destek Komutanı Metin Ä°yidil.

Ä°yidil’in TSK’daki kariyeri oldukça dikkat çekici. 20 yıldır Ankara’da ve karargahta bulunan Ä°yidil, ordudaki atamalarda en etkili pozisyon olan Personel Daire BaÅŸkanlıkları’nda çalışmış. 2012 yılında KorgeneralliÄŸe getirilen Ä°yidil, önce Kara Kuvvetleri ardından 2014’e kadar da Genelkurmay Personel Daire BaÅŸkanı olarak ordudaki terfi ve atamalarda en kritik kararların altında imza atmış.

(Ocak 2016’da Ankara Kocatepe Camii’ndeki bir cenaze nedeniyle fotoÄŸrafları gazetelerde yer almıştı. Ablası Gülseren Özdemir’in (iÅŸadamı Nihat Özdemir’in eÅŸi) cenazesinde siyasilerin taziyelerini kabul ederken.)

Darbeden sonra tutuklanan ve 25 Haziran’da KHK’yla ordudan atılan Korgeneral Ä°yidil’in etrafında dönen iddianame ancak darbeden bir yıl sonra Haziran ayında yazılabildi.

Halbuki Ocak 2017’de kendisine baÄŸlı, Isparta EÄŸridir’deki DaÄŸ Komando Okulu’ndaki darbe suçlarıyla ilgili hazırlanan iddianamede adının olduÄŸu basında yer almış.

http://arsiv.dha.com.tr/harbiyelileri-ankaraya-goturmek-istemisler_1436672.html

Daha sonra savcılık Ä°yidil’in adının iddianameye yanlışlıkla girdiÄŸini açıklamıştı.

http://www.hurriyet.com.tr/korgeneral-iyidil-isparta-darbe-girisimi-davas-40337654

O iddianamede Ä°yidil’in aleyhine ifade veren kiÅŸi Isparta Valisi, darbe sabahı 06.00 sularında Ä°yidil’in kendisini aradığını, o sırada orada görevli 700 komandonun devlet kurumlarını korumak gerekçesiyle Ankara’ya götürülmesi için izin istediÄŸini ama durumdan şüphelenip izin vermediÄŸini anlattı. Savcıya göre o saatte komandoları Ankara’ya taşımak hala ümidini kesmemiÅŸ darbecilerin bir giriÅŸimiydi. Ama Ä°yidil bu davada sanık olmadı.

Adının neden Akıncı, Genelkurmay ya da Kara Kuvvetleri ile ilgili iddianamelerde yer almayıp, hakkında ayrıca bir iddianame yazıldığını bilmiyoruz.

Ama bu iddianamenin diÄŸerlerinden önemli bir farkı var; Ä°ddianamede Türkiye’de savcıların pek yapmadığı, darbe davalarında ise hiç yapılmayan bir ÅŸey yapılmış ve Korgeneral Ä°yidil lehine tanıklıklara da yer verilmiÅŸ.

Ä°yidil lehine olan en önemli delil, darbecilerin atama listesinde Kara Kuvvetleri emrine alınmış görünmesi, bu darbecilerin atama listesinde kızaÄŸa çekmek demek. Ä°kinci lehte delil darbe gecesi 01.30, iddianamedeki bir tanığın ifadesiyle yeÄŸeninin giriÅŸimiyle önce NTV’ye ardından iki kanala daha baÄŸlanıp darbeye karşı CumhurbaÅŸkanı’na destek açıklamaları. Üçüncüsü ise ilginç bir tanık ifadesi. 16 Åžubat 2017’de savcılığa giden eski askeri savcı Ahmet Zeki Üçok ÅŸu ifadeyi vermiÅŸ;

“29.04.2014 tarihinde MÄ°T'e gönderdiÄŸim listelerin yapmış olduÄŸum çalışmanın ayrıntılı ve titiz bir çalışmanın sonucu ortaya çıktığı dikkate alınarak kurum tarafından yapılan çalışmalara gerekçe yapıldığını geçtiÄŸimiz günlerde öğrendim. Hazırlamış olduÄŸum listelerde bulunan iki ismin eksik bilgiye dayanarak bu listelerde yer aldığını darbe sonrası yaptığım çalışmalar neticesinde tespit ettim... Ben Metin Ä°YÄ°DÄ°L'in 15 Temmuz darbe karşıtı tutumunu ve edindiÄŸim yeni bilgileri bir araya getirdiÄŸimde Metin Ä°YÄ°DÄ°L'in FETÖ ile ilgisinin olmadığı, darbeye katılmadığı kanaatini edindim.

Bu süreçte Metin İYİDİL'in tutuklu olduğunu öğrendiğimde başvurarak kendisi hakkında sonradan öğrendiğim ve yukarıda ayrıntısını anlattığım şeylerle ilgili bilgi vermek istedim."

Ä°ddianamede Ä°yidil aleyhine de tanıklıklar var. Darbecileri polise teslim etmek istemediÄŸi, darbe bastırılınca darbeye direnmiÅŸ gibi rol yaptığını anlatan asker ve sivil tanıklar. Sonunda savcı da benzer bir kanaate varmış . Ä°yidil’in darbenin baÅŸarısız olduÄŸu anlaşılınca takiyye yaptığını tanıkların ifadeleriyle iddianamesine yazmış;

“15/07/2016 günü gerçekleÅŸen Anayasal Düzeni Ortadan Kaldırmaya yönelik eylemler öncesinde, FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü mensubu asker ÅŸahıslarla darbeye hazırlık konusunda düzenli görüşmelerinin olduÄŸu (Polatlı iddianamesi), olay günü de sözde Yurtta Sulh Konseyi Ãœyesi olan ve sözde atama listelerinde imzası bulunan Mehmet PARTÄ°GÖÇ ile Genelkurmay karargahında görüşmesinin olduÄŸu (Genelkurmay iddianamesi), Isparta DaÄŸ Komanda Okulunda eÄŸitim gören harbiyelilerin darbe kalkışmalarında kullanılabilmesi için Ankara'ya getirilmesi için çaba gösterdiÄŸi (Isparta Ä°ddianameleri),... darbeye teÅŸebbüs eylemlerinin sonuca ulaÅŸmasını saÄŸlayamadıkları, bunun belirtilerinin olay gecesi ortaya çıkması üzerine ısrarla kendisinin darbe karşıtı olduÄŸunu gösterecek ÅŸekilde faaliyetler ve davranışlar sergilemeye çalıştığı, bu kapsamda tv. açıklaması yaptığı saatler, kendisinin zırhlı birliklerde bulunduÄŸunu gösteren kamera görüntülerini temin etmeye çalışması vb. eylemlerle örgütün en baÅŸarılı olduÄŸu takiyye uygulamasını gösterdiÄŸi, EDOK Karargahında bir problem olmadığını öğrenmesine raÄŸmen, darbenin engellenmesi için görevinin başına geçerek, olay gecesi ülke genelinde çok önemli olayların yaÅŸandığı baÄŸlı  birliklerine resmi yollardan yazılı ve sözlü talimatlar verebilecek durumda olmasına raÄŸmen, bir cafede telefon görüşmeleri ile darbe kalkışmasının gidiÅŸatını anlamaya çalıştığı”

Tabii ki kararı bugün baÅŸlayacak mahkeme verecek. O yüzden izlenmesi ilginç bir dava olacak. Ama sadece bu yüzden deÄŸil.

Metin Ä°yidil’le ilgili iddianamedeki iki belge darbenin arkaplanı, hazırlık sürecinde devletin zaafları hakkında bize çok önemli bilgiler verebilir. Bu belgelerin çıktığı yer de çok önemli; Darbenin Genelkurmay’daki beyin isimlerinden Genelkurmay Personel Plan Yönetim Daire BaÅŸkanı TuÄŸgeneral Mehmet Partigöç’ün kasası.

İddianameden okuyalım:

“Adli Emanetin 2017/3576 sırasında kayıtlı Mehmet PARTÄ°GÖÇ'ün kasasında bulunan belgeler arasında yer alan 9 numaralı belgede şüpheli Metin Ä°YÄ°DÄ°L ile ilgili yapılan araÅŸtırma neticesinin bulunduÄŸu belirtilerek dosyamızda deÄŸerlendirilmesi için gönderildiÄŸi, dosyaya alınan belgenin T.C. BaÅŸbakanlık MÄ°T. MüsteÅŸarlığından 23/06/2015 tarihinde Genelkurmay BaÅŸkanlığına gönderilen Çok Gizli KiÅŸiye Özel ibareli 004141 nolu yazı ekinde şüpheli Metin Ä°YÄ°DÄ°L hakkında Paralel Devlet Yapılanması (PDY-PÖ) mensubu olduÄŸuna dair iddiaların bulunduÄŸu yönünde bilgi mevcut olduÄŸunun belirtildiÄŸi görülmüştür”23 Haziran 2015 tarihinde MÄ°T, Genelkurmay’a gizli bir not göndererek Metin Ä°yidil’in o zamanki adıyla paralelci olduÄŸunu söylemiÅŸ. Bu tarih ilginç 2015 Yüksek Askeri Åžura’nın hemen öncesi. Åžura hazırlıkları sürerken.

Ä°ddianameye göre Partigöç’ün kasasından ikinci bir belge daha çıkmış. Yine iddianameden okuyalım:

“Mehmet PARTÄ°GÖÇ'ün kasasında bulunan belgeler arasında şüpheli Metin Ä°YÄ°DÄ°L'in kendi imzasını taşıyan 13 Temmuz 2015 tarihli emeklilik dilekçesi suretinin dosyamızda deÄŸerlendirilmek üzere gönderildiÄŸi görülmüştür”

Metin Ä°yidil’in emeklilik dilekçesinin Partigöç’ün kasasında ne iÅŸi olduÄŸu, bu dilekçenin MÄ°T’in raporundan sonraya denk gelmesinin tesadüf olup olmadığı herhalde mahkemede üzerinde durulacak sorular olacak.

Esas sorunun ise cevabı var; Peki, hakkında MÄ°T’in Genelkurmay’a paralel dediÄŸi, hatta son bir çıkış olarak emeklilik dilekçesini bile yazmış Metin Ä°yidil’e 2015 Yüksek Askeri Åžura’da ne yapıldı?

Bunu da Resmi Gazete’den okuyalım. http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2015/08/20150807-7.htm

4. Kolordu Komutanlığı’ndan, karargahtaki EDOK Muharebe ve Muharebe Destek Komutanlığı’na atanmış.

Metin Ä°yidil, o YAÅž’ta atanan ve daha sonra darbeden tutuklanacak tek general de deÄŸildi. Genelkurmay Çatı Ä°ddianamesi’ne göre 2015 Yüksek Askerî Şûra’sında albaylıktan tuÄŸgeneralliÄŸe/tuÄŸamiralliÄŸe terfi edenlerin yüzde 78’i darbeci/FETÖ’cü çıktı. Bu rakam tümgeneralliÄŸe/tümamiralliÄŸe yükselenlerde yüzdü 53. (Bu yüzde elli üç içinde, yani 2015 YAÅž’ında tümgeneralliÄŸe terfi eden isimler arasında 15 Temmuz’un kilit isimlerinden Tümgeneral Mehmet DiÅŸli de var.) Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda ise 2015 YAÅž’ında tümgeneral yapılan 4 tuÄŸgeneral 15 Temmuz sonrası ordudan atıldı yani oran yine yüzde 100.

Peki, 2015 YAÅž’ından önce MÄ°T’ten Genelkurmay’a gelen ve paralelci askerleri gösteren listede sadece Metin Ä°yidil’in mi adı vardı? Bilmiyoruz. Bu da mahkemede ortaya çıkabilecek bilgilerden biri.

Ama kesin olan darbe gecesi, darbenin baÅŸladığını bildirmediÄŸi için yüklenilen MÄ°T, (Üçok’un ifadesinden anladığımız kadarıyla) hem 2014 hem de 2015 Yüksek Askeri Åžura toplantılarından önce üst düzey FETÖcü askerlerin isimlerini tespit etmiÅŸ ve bildirmiÅŸti.

Hatta dönemin Savunma Bakanı Ä°smet Yılmaz, 2015 Mayıs’ında 1000 isim için ellerine ihbar geldiÄŸini söyleyerek bunu açık da etmiÅŸti. http://www.hurriyet.com.tr/milli-savunma-bakani-ismet-yilmaz-1000in-uzerinde-kisi-icin-ihbar-geldi-28991382

Ama bu listelerin gereği YAŞ toplantılarında yapılmadı.

Darbeyle ilgili Türkiye’deki bütün kurumların hesap vermesi, sigaya çekilmesi, postmortem yapması, kendini düzeltmesi gerekli. Özellikle istihbarat zaafının sorgulanması bundan sonrası için hayati. KeÅŸke bunun için ABD’nin 9/112'den sonra yaptığına benzer bir komisyon kurulsa ve bütün devletin bir check-upı çekilebilseydi.

Ama böyle bir zaaflar listesi yapılacaksa herhalde o listenin ilk sıralarına MÄ°T’in adı yazılamaz.

Darbeden Ã¶nce görevi olmamasına raÄŸmen ordudaki üst düzey FETÖ’cü generallerin adını bildirmek dışında, ByLock’un varlığını keÅŸfedip verilerini ele geçiren ve böylece darbeden sonra ordudaki uyuyan hücrelerin tespitini saÄŸlayan da MÄ°T oldu. 9 ay Ankara’da organize edilen darbeyi öncesinde göremediler, zamanını bilemediler ve bu yüzden eleÅŸtirilmeleri çok doÄŸal ama darbe günü darbecileri telaÅŸlandıran ve darbenin saatinin erkene alınmasına neden olup, darbenin baÅŸarısızlığını saÄŸlayan da MÄ°T’in giriÅŸimleri oldu.

Herhalde bu sicil yüzünden geçen hafta mahkemedeki savunmasında o zamanlar YAÅž üyesi olan Akın Öztürk bile tespit ettiÄŸi paralelci askerlerin adını MÄ°T’e bildirdiÄŸini söyleyerek kendini savunmaya çalıştı.

Zaten tam da bu yüzden Kara Havacılık Okulu’nda görevli ve cemaat mensubu olan pilot binbaşı, kendisine verilen ve içine sinmeyen MÄ°T’le ilgili görevi, amirlerine, baÄŸlı olduÄŸu Kara Kuvvetleri’ne, Genelkurmay’a ya da Emniyet’e deÄŸil, doÄŸrudan MÄ°T’e gidip bildirdi.

Devlette böyle bir ihbarın hangi kuruma yapılabileceÄŸini FETÖ’cü bir pilot Albay’dan daha iyi kim bilebilir ki?

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.